Tanıtım:
HijackThis, temel işlevi ana sayfanızı ele geçiren zararlı araçları sistemden temizlemek olan bir güvenlik yazılımıdır. Kısa adı BHO olan (Browser Helper Objects) ve kullanmakta olduğunuz internet tarayıcınızı istenmeyen sayfalara yönlendiren, girmiş olduğunuz sayfaların kaydını tutan, başlangıç sayfanızı değiştiren, tarayıcınızı kullandığınız sırada kendiliğinden çalışan zararlı araçlar sisteminize büyük zararlar verebilir.
Tarayıcınızın ana sayfasının bu korsan araçlarla ele geçirilip, zararlı bir sayfaya yönlendirilmeniz, tarayıcınızın her yerinden reklam pencerelerinin çıkması, girdiğiniz sayfaların kaydınının tutulup özel bilgilerinizin ele geçirilmesi gibi durumlar hiç de hoş değildir. HijackThis yazılımının amacı bu hoşnutsuzlukları engellemektir.
Her BHO zararlı mıdır? Bu sorunun yanıtı `kesinlikle hayır`dır. Çünkü bazı BHO`lar kötü niyetli değildir ve yasal olarak sizin izniniz dahilinde çalışırlar. Örneğin Microsoft firmasının İnternet Explorer kullanımı sırasında çalışan bazı araçları vardır ya da kullanmakta olduğunuz dosya indirme yöneticisinin tarayıcınızla ilişkilendirmesini sağlayan BHO`lar olabilir.
HijackThis bilgisayar sistemi ve güvenlik konusunda yeterli bilgisi olmayan kullanıcılar tarafından kullanılmamalıdır. Kullanılıyorsa da işlem yapılacak alanlarda bilgisi olan kişilerden ya da internet sitelerinden yardım alınarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde yapacağınız yanlış bir işlem sisteminizin çökmesine dahi neden olabilir. Bu konuda çok dikkatli olmanız gerekmektedir ve bu çok önemli bir uyarıdır.
Ana sayfanızı istenmeyen bir sayfa ile değiştiren `hijacker` adlı araçları, `Cool Web Search` genel adını taşıyan truva atlarını, sistem açılışında kendiliğinden çalışan kötü niyetli uygulamaları, sistem kullanımı sırasında arka planda çalışan zararlı işlemleri yapmış olduğu derinlemesine sistem taraması ile ortaya çıkartan HijackThis yazılımının şimdi de kullanımına dair biraz bilgi vereyim:
HiJackThis_v2.zip adlı dosyayı bilgisayarınıza indirdikten sonra mutlaka bir klasör içine ZiP dosyasını çıkarınız. Eğer klasöre çıkarmadan kullanırsanız yazılım yedek alamaz ve yanlış bir işlemin hiçbir biçimde telafisi yapamazsınız. Klasöre açtıktan sonra HijackThis uygulamasını başlatın. Ardından, şu an yazılımın resminden de görebileceğiniz `Do a system scan and save a log file` yani "Sistemde tarama yap ve tutanak dosyasına kaydet" butonuna basınız. Bu işlem çok kısa sürede bitecek ve kendiliğinden size bir `log` dosyası sunulacaktır. Bu noktada önemli olan şudur; eğer siz `profesyonel bir kullanıcıyım, güvenlik hakkında ayrıntılı bilgim var, tüm giriş çıkışların zararlı olup olmadığını ben anlarım` diyorsanız zaten kendiniz işlem yapabilirsiniz. Lakin bu konuda bilginiz yoksa -ki büyük çoğunluğun bu denli ayrıntılı bilgisi yoktur- size vereceğim internet sitesinden yardım alabilirsiniz.
Karşınıza tarama işleminden sonra bir liste çıkmakta ve bu listedeki maddelerin her birinin başında bir madde kodu ve boş bir kutucuk bulunmaktadır. Bilgisi olan kullanıcılar zararlı olarak gördüğü alanların başındaki kutucukları işaretledikten sonra "Fix checked" butonuna basarak o zararlıları temizleyebilirler. Fakat yukarıda da bahsettiğim üzere, yeterli bilgi sahibi olmayan kullanıcılar kesinlikle yardım almadan bu işlemleri yapmamalı.
Yardım almak isteyen kullanıcılar, buraya tıkladıktan sonra, açılan sayfadaki boş kutucuğa, log dosyalarını kopyalayıp alttaki `submit` butonuna basarak, online olarak destek alabilirler. `Submit` butonuna bastıktan çok kısa bir süre sonra, size hangi kutucukları işaretleyeceğiniz, ne gibi işlemler yapacağınız konusunda tavsiye de bulunulacaktır. Bunları güvenle uygulayabilirsiniz.
HijackThis Visual Basic 6 ile yazılmış tamamen ücretsiz bir yazılımdır ve boyutu küçük ama işlevi çok büyüktür. Yardım alınarak kullanıldığında sisteminizdeki (eğer varsa) birçok zararlıdan kesin olarak kurtulmanızı sağlayacaktır.
NoT : Yazılımın kullanılabilmesi için bilgisayarınızda Visual Basic 6 yazılımının kurulu olması gerekmektedir.